Belgen scoren primeur met digitaliseringscursus vrachtluchthavens

28 Nov 2018 | General

Artikel van Flows door Kasper Demol op 28/11/2018

https://www.flows.be/nl/logistics/belgen-scoren-primeur-met-digitaliseringscursus-vrachtluchthavens

De expertise die Brussels Airport, Air Cargo Belgium en Nallian hebben opgebouwd rond digitalisering, cloudtechnologie en communities, delen ze in ‘The Connected Air Cargo Masterclass’ met andere luchthavens wereldwijd. Ook TIACA steunt de cursus. 

Dat België in de wereldwijde luchtvrachtsector aangezien wordt als gidsland op het vlak van digitalisering, samenwerkingsverbanden, cloudtechnologie en community werking, bleek meermaals op het TIACA-congres in oktober. “We kregen heel veel vragen rond onze aanpak en de lessen die we trokken uit onze trajecten rond innovatie, BRUcloud, enzovoort”, zegt Steven Polmans, head of cargo van Brussels Airport en ook vicevoorzitter van de wereldwijde koepelorganisatie TIACA. “Dat was voor ons de reden om een 'Connected Air Cargo Masterclass' te organiseren voor luchthavens die dezelfde richting willen uitgaan als wij. Niet alleen om hen te tonen wat wij gedaan hebben, maar ook om van hen te leren en informatie uit te wisselen. De focus is heel helder: de digitale wereld van morgen en hoe je daar als luchthaven op kan inspelen. We mikken echt op diegenen die ervan overtuigd zijn dat de grootste vooruitgang in de sector er zal komen door digitalisering.”

Tweedaagse

Op 30 en 31 januari vindt de opleiding plaats in de Air Cargo Academy op BRUcargo. Wie wil, kan op 1 februari nog een halve dag extra dieper ingaan op het gebruik van apps voor de luchtvrachtsector. De initiatiefnemers mikken duidelijk op de hogere profielen in de sector. “Maar ook de sprekers zullen van kaliber zijn”, belooft Polmans. “Nick Platts, head of cargo van Heathrow, heeft al bevestigd en ook van Wenen en Liege Airport komen er sprekers.”

Interessant is ook dat er in het programma ruimte is voor getuigenissen van forwarders en afhandelaars. Zij geven hun visie op en delen hun ervaringen over de samenwerkingsverbanden en digitale toepassingen die op Brussels Airport al met succes geïmplementeerd werden. Dat geeft een breder beeld van de vele stakeholders die betrokken zijn bij dergelijke projecten.

Netwerk

De Masterclass is voorlopig een eenmalig feit, al laat Polmans de deur nog op een kier. “Als we merken dat er echt grote interesse is, kunnen we die nog een paar keer herhalen. Maar het organiseren van de cursus is geen doel op zich. Wel het samenbrengen van verschillende stakeholders en uitwisselen van informatie.”

De start van een nieuw netwerkclubje? “Het kan wel uitgroeien tot een netwerk, maar dan informeler dan wat we met Pharma.Aero hebben opgestart”, zegt Polmans. “We krijgen de steun van TIACA omdat die organisatie bepaalde clusters wil oprichten, bijvoorbeeld rond digitalisering. Dus misschien breiden we dit later nog uit.”

Kasper Demol

Read original article