Geluidshinder Brussels Airport - Luchthavengemeenschap vraagt "politiek staakt-het-vuren

22 Feb 2017 | General

BRUSSEL 21/02 19:00 (BELGA) 


De luchthavengemeenschap Brussels Airport, bestaande uit vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties, vakbonden en bedrijven actief op de luchthaven, roept in een gemeenschappelijke mededeling op tot een "politiek staakt-het-vuren". Van de Brusselse regering wordt verwacht dat ze niet zoals aangekondigd vanaf woensdag haar geluidsnormen verstrengd toepast.

Een delegatie van een 50-tal personen uit de verschillende takken van de luchthavengemeenschap trok vorige vrijdag nog naar Vlaams minister-president Bourgeois, Brussels minister-president Rudi Vervoort en naar het kabinet van premier Charles Michel, om de beleidsmakers te sensibiliseren snel tot een politiek akkoord te komen over de Brusselse geluidsnormen. Zonder akkoord wordt immers gevreesd voor een groot jobverlies op de luchthaven.

Het sprankeltje hoop dat de voorbije dagen ontstond, dreigt nu volgens Geert Keirens, woordvoerder van de luchthavengemeenschap, echter "ijskoud te worden uitgeblazen". "Er is de voorbije dagen nog nooit zo vaak gepraat, voor en achter de schermen, over een oplossing voor de geluidsnormen en de befaamde vliegwet. Nu er eindelijk voorstellen tot compromissen op tafel worden gelegd, is het nodig om een sereen onderhandsklimaat te behouden", aldus Keirens. Hij bestempelt het Brusselse initiatief als "met getrokken messen naar de onderhandelingstafel komen", terwijl er juist nood is "aan een constructieve geest, op zoek naar een oplossing".