Luchtvrachtsector slaat de brug naar het onderwijs

31 Mar 2017 | General

Op donderdag 23 maart nodigde koepelorganisatie Air Cargo Belgium zo’n 40 vertegenwoordigers van middelbare scholen, hogescholen, universiteiten en onderwijskoepels uit op BRUcargo, de vrachtluchthaven van Brussels Airport. Met een rondleiding op de site en een voorstelling van de jobs, functies en bedrijven op de site, wil de luchtvrachtsector meer aandacht voor haar industrie vragen aan de onderwijsinstellingen. Een oproep die zeer gesmaakt werd.

Op BRUcargo werken ongeveer 5000 mensen, een kwart van het totaal aantal directe jobs op Brussels Airport. Ondanks de vele jobkansen voor jongeren van alle opleidingsniveaus, krijgt de sector weinig aandacht in het onderwijs. “Zelfs in logistieke opleidingen gaat de aandacht vooral naar de logistieke ketens via de weg en de maritieme sector. Dat is jammer, want hoewel de luchtvrachtsector slechts 1% van alle vracht wereldwijd vertegenwoordigt, staat dit wel in voor 35% van de waarde van de goederenstromen”, zegt Geert Keirens, directeur van Air Cargo Belgium (ACB). Daarom nodigden Air Cargo Belgium, Voka Vlaams-Brabant, VDAB, Brussels Airport House en Toekomstforum Halle-Vilvoorde de onderwijswereld uit.

Wereldwijde trendsetters in farmaceutisch transport

“Specifiek voor BRUCargo zien wij ook een verschuiving naar zeer waardevolle of kwetsbare goederen met een hoge waarde. Denk maar aan voeding, medicijnen en levende dieren. Wat farmaceutisch vervoer betreft, zijn we zelfs trendsetter wereldwijd. De methodes die we hier ontwikkeld hebben om medicijnen in de beste omstandigheden en op de correcte temperatuur op hun bestemming te krijgen, worden nu wereldwijd als standaard uitgerold”, zegt Geert Keirens. Wellicht ook een van de redenen waarom Brussels Airport in 2016 voor de derde keer op rij verkozen werd als beste vrachtluchthaven ter wereld.

Ontmoeting met onderwijs smaakt naar meer

De verschillende vertegenwoordigers vanuit de onderwijssector waren zeer blij met het initiatief van Air Cargo Belgium. “We kregen de vraag om dit snel nog eens te organiseren, ook voor anderen die er vandaag niet bij konden zijn”, zegt Geert Keirens. “Er was een mooie mix aanwezig van secundaire scholen uit de buurt, onderwijskoepels, hogescholen en universiteiten. Ook de opleidingsinstituten van de logistieke sectorfondsen, VDAB en Bruxelles Formation waren aanwezig. Het is leuk om te zien dat we over de beroeps- en gewestgrenzen heen hun interesse kunnen wekken en eventueel kunnen samenwerken om de luchtvrachtsector meer bekendheid te geven in de scholen.”

© Kasper Demol - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant