Miljoen euro voor fietsweg naar de luchthaven

04 Dec 2017 | General

Artikel van Made In Vlaams-Brabants door  PAUL GEBRUERS op 1 DECEMBER 2017

De provincie Vlaams-Brabant, luchthavenbeheerder Brussels Airport Company, Vlaanderen en de gemeente Zaventem slaan de handen in elkaar om op korte termijn een fietsweg aan te leggen die directe toegang geeft tot de luchthaven. De kostprijs wordt momenteel geraamd op een miljoen euro. De nieuwe luchthavenroute is een aftakking van de F3, de bestaande fietssnelweg Leuven-Brussel.

“We bouwen de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel stelselmatig uit”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit“We zijn vragende partij voor een directe fietslink tussen die fietssnelweg en de luchthaven in Zaventem.”

“De luchthaven is met ongeveer 20.000 werknemers een grote tewerkstellingspool. We zijn verheugd dat Brussels Airport Company deze fietslink wil realiseren en zo een belangrijke bijdrage levert aan een betere bereikbaarheid van de luchthaven met de fiets.”

Potentieel

Momenteel komt ongeveer één procent van de werknemers op Brussels Airport met de fiets of te voet. “Het potentieel is veel groter”, stelt Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport Company. “Met deze fietsroute kunnen we de werknemers op de luchthaven een nieuwe, gemakkelijke en veilige route aanbieden waar ze niet gehinderd worden door ander verkeer. Door het ontwikkelen van verschillende mogelijkheden voor woon-werkverkeer willen wij bijdragen tot een betere mobiliteit in de regio.”

Brussels Airport Company is in november gestart met de ontwerpstudie voor de fietsweg. In 2018 kunnen de werkzaamheden starten. Al in 2019 kunnen fietsers de route gebruiken. Een deel daarvan volgt de oude spoorwegbedding, in een brede en groene vrije ruimte.

De provincie Vlaams-Brabant, luchthavenbeheerder Brussels Airport Company, de Vlaamse overheid en de gemeente Zaventem volgen samen het proces op. Brussels Airport Company betaalt de studie. De provincie Vlaams-Brabant en Vlaanderen betalen de aanleg.

Lees het originele artikel hier